Politieke partijen lopen zich warm (3)

Na de publicatie van de concept-verkiezingsprogramma's van verschillende partijen hebben nu ook PvdA en SP hun programma gepresenteerd.

De PvdA meent dat de landelijke publieke omroep meerdere kerntaken heeft: nieuws, educatie, informatie, cultuur, sport, drama & film en grote evenementen. De publieke omroep behoudt de mogelijkheid om amusement te brengen, met als doel een groot en divers publiek te trekken. Deze partij wil bovendien dat de landelijke publieke omroep zich moet verantwoorden dat haar programma’s van onderscheidende, publieke kwaliteit zijn. Dat gebeurt op een toetsbare manier, maar achteraf. Ook blijft de partije er voorstander van dat binnen de organisatie van de publieke omroep toegang van omroepen op basis van maatschappelijke en levensbeschouwelijk georiënteerde verenigingen mogelijk blijft. Daarnaast kunnen ook maatschappelijke organisaties van buiten het bestel programma’s ontwikkelen. De inhoudelijke bijdrage van beide typen instellingen aan de verscheidenheid en onderscheidenheid van het aanbod van de publieke omroep bepaalt echter de omvang van de rol in het bestel.

De SP stelt voor In samenspraak met journalisten een plan op te stellen om voor de toekomst een goede en onafhankelijke journalistiek veilig te stellen. Deze partij zett zich in het bijzonder in voor een diverse en onafhankelijke lokale en regionale pers, onder meer door het instellen van een fonds voor lokale en regionale journalistieke projecten. De SP pleit voor een brede publieke omroep, waar kijkcijfers niet meer leidend zijn en programmamakers meer mogelijkheden krijgen om te experimenteren met formats en programma’s. Bij de publieke omroep komt meer ruimte voor kritische journalistiek, Nederlands drama en documentaires.

Koos Kalkman