Blog van Nico Haasbroek

Maak van achtergrondjournalistiek een speerpunt

Achtergrondjournalistiek in Nederland zit in de lift. Dat blijkt uit van alles en nog wat: De bewuste keuze van omroepbaas Henk Hagoort voor dit type journalistiek;  het succes van de beroepsvereniging van onderzoeksjournalisten, de VVOJ; de kwaliteit van programma’s zoals de documentairereeks over de verbouwing van het Rijks Museum, KRO’s Reporter over de praktijken bij Ryanair; VPRO’s Tegenlicht; de opkomst van datajournalistiek, zoals  het nieuwe internationale onderzoeksproject over de belastingparadijzen (waarbij dagblad Trouw betrokken is),  het kersverse nieuws-initiatief van Rob Wijnberg, De Correspondent en de opkomst van een nieuwe generatie journalisten die actief onderzoeksjournalistiek bedrijft.

Occupy Mediapark II

Op 10 december schreef ik een stukje over de publieke omroep. Aanleiding was de discussie in De Tweede Kamer op 12 december 2011 over de bezuinigingen bij de publieke omroep die niet tot kwaliteitsverlies mogen leiden.

Occupy Mediapark: Manifest voor Kwaliteit bij de Publieke Omroep

De kwaliteit van de publieke omroep komt maandag weer ter sprake in de Tweede Kamer. Het is typisch politiek om te verzinnen dat de bezuinigingen van € 200 miljoen niet ten koste van de kwaliteit mogen gaan. Zo staat het in het regeerakkoord en menig politicus beweert dat dat ook mogelijk is. Brutaal is het wel.