Blog van Koos Kalkman

Publiek Media-akkoord: bellen blazen

koos-kalkman.jpg

De publieke omroepen – omroepverenigingen, NOS en NTR – hebben een akkoord gesloten genaamd Publiek Media-Akkoord 2016-2020. Wat dat precies inhoudt wordt ook na herlezing niet helemaal duidelijk. Zo staat er dat de omroepen het kloppend hart zijn van de publieke omroep, dat de omroepen grootleveranciers zijn van het programma-aanbod en dat zij een breed gevarieerd en pluriform programma-aanbod brengen. En als klap op de vuurpijl: de omroepen geven mensen en organisaties toegang tot het publieke domein in de media.

De mythe van de omroepbijdrage

koos-kalkman.jpgOp 16 april a.s. bespreekt de Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer enkele mediaonderwerpen, waaronder de herintroductie van de omroepbijdrage. Staatssecretaris Dekker schreef over dit thema een brief aan de Kamer naar aanleiding van een losse flodder van de voorzitter van Omroep Max. Die pleitte voor de invoering van een vrijwillige omroepbijdrage. 

Publieke omroep heeft een imagoprobleem

koos-kalkman.jpg

De publieke omroep kondigt vandaag aan met een naamsverandering te komen. Alle producten gaan NPO heten. Volgens Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de NPO kan je met één sterke naam op radio, tv en internet online beter tegenwicht kunnen bieden aan internationale mediamerken als Youtube, Google en Apple. Voor de kijker en luisteraar wordt het duidelijker.’ ‘NPO staat voor wat wij zijn: Nederlands en voor het publiek’, aldus Hagoort.

Pagina's

Koos Kalkman

Mr Koos Kalkman is directeur van MultiMediaRaad B.V.. Hij was van 1982-1987 achtereenvolgens adjunct-secretaris en secretaris van de Omroepraad. Van 1988 tot 1995 was hij algemeen secretaris van de Mediaraad. In 1996 richtte hij MultiMediaRaad op, een bedrijf dat adviseert over vraagstukken op het gebied van media-, telecommunicatie- en auteursrecht. Daarnaast is hij directeur van VillaMusicRights, een website in het Engels, Spaans en Nederlands waar componisten hun eigen rechten beheren en rechtstreeks in contact kunnen treden met de afnemers van hun muziek.